pondělí, března 13, 2006

Skotské duchařské příběhy

Tahle knížka Jamese Robertsona, kterou zhruba před rokem a půl vydalo nakladatelství Mladá fronta, vám může na chvíli spolehlivě nahradit katastrofální nedostatek horrorových antologií na našem trhu. Robertson v ní mapuje výskyt duchů a příbuzných jevů ve Skotsku od středověku až po žhavou současnost. Přitom, jak sám píše, se vyhýbá těm nejznámějším a nejprofláklejším příběhům. Většina zaznamenaných historek je navíc zdokumentována v různých kronikách a dosvědčena důvěryhodnými svědky.
Obzvláště bizarní je případ domu, kterým po několik dnů neustále létalo kamení a kolem se děly další podivnosti. Mezi svědky této události byl např. místní starosta a několik duchovních.
Čím více se Robertson blíží k současnosti (bere to chronologicky) tím horrorověji jeho líčení působí. Sugestivní story o strašidelném domě, kde si jeho noví obyvatelé (bubeník rockové kapely a jeho žena) na duchy zvykli, a normálně s nimi bydlí, patří k těm z rodu tiché hrůzy, z níž příjemně zamrazí.
Pokud budete Skotské duchařské historky číst sami, za nocí trávených nejlépe na nějakém opuštěném místě a v alespoň jakés takés vzdálenosti od civilizace (což byl i můj případ), pak máte reálnou šanci na pěkný horrorový zážitek.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home